2 april 2015

Begraven in Molenwaard: ruimte en respect voor iedereen!

Iedere inwoner van Molenwaard kan  momenteel begraven worden in zijn eigen dorp of stad. En dat is een groot goed, vinden wij als Partij van de Arbeid.  Maar wel één waar een fors  prijskaartje aan hangt. Niet alleen voor u als inwoner om een graf te kopen, maar ook voor de gemeente om al deze begraafplaatsen in stand te houden. Om ook in de toekomst begraven in heel Molenwaard betaalbaar te houden zullen daarom keuzes gemaakt moeten worden.

Wat is er aan de hand? Als gemeente passen we jaarlijks €350.000 bij om alle begraafplaatsen te betalen. Maar hoe is dit tekort ontstaan? In het verleden is niet (of terughoudend) omgegaan met het ruimen van graven. Hierdoor was er steeds behoefte aan nieuwe graven en moesten begraafplaatsen telkens uitbreiden waarvoor forse investeringen zijn gedaan. Daarnaast ontvangen we hierdoor voor bijna 1/3 van alle uitgegeven graven geen inkomsten meer. Dit terwijl u voor een nieuw eigen graf inmiddels meer dan €5.000 moet betalen. Die verhouding is zo langzamerhand buiten proporties. U zult begrijpen dat dit geen houdbare situatie is.

Om het tekort terug te dringen is het daarom noodzakelijk om, op een respectvolle manier, graven te ruimen en opnieuw uit te geven. Verder uitbreiden van begraafplaatsen kunnen we als gemeente simpelweg niet betalen. Wij begrijpen dat dit een gevoelig punt is voor een deel van onze inwoners, maar alles overziend wel noodzakelijk.  Om de kosten verder te drukken zal ook het onderhoud soberder moeten en kunnen.

Cremeren Een langgekoesterde wens van de PvdA is het realiseren van urnenmuren en strooivelden op elke begraafplaats in Molenwaard. Helaas zijn deze voorzieningen nu in een groot deel van onze gemeente niet aanwezig. Ook al wil het merendeel van onze inwoners vanuit geloofsovertuiging begraven worden, er is ook een minderheid die gecremeerd wil worden en de urn wil plaatsen of de as wil uitstrooien in zijn of haar eigen woonplaats. Bovendien neemt een urnenmuur veel minder plek in, is het goedkoper en helpt het zo ook het capaciteitsvraagstuk op te lossen.

Laat u horen! De komende tijd kunt u uw mening geven over  begraven in Molenwaard. Dit kan online via een enquête of bij een van de inwoneravonden. Wij zullen ons inzetten om begraven in heel Molenwaard in stand te houden, MET goede voorzieningen voor mensen die liever gecremeerd willen worden. Want samenleven gaat niet zomaar en lukt alleen wanneer we ook rekening houden met de wensen van minderheden.