19 november 2015

PvdA Molenwaard blij met verlenging opvang vluchtelingen

Molenwaard blijft ook de komende 8 weken opvang bieden aan oorlogsvluchtelingen. Mede op initiatief van de PvdA is in september de discussie gestart over een Molenwaardse bijdrage aan de vluchtelingenproblematiek. Na een mooi traject samen met de inwoners is gekomen tot een kleinschalige opvang van 30 vluchtelingen uit Eritrea. Het is mooi om te zien hoe gastvrij deze groep in Bleskensgraaf is ontvangen. De gemeenteraad heeft nu unaniem ingestemd om deze opvang met nog 8 weken te verlengen. Onderstaand de bijdrage aan het debat door PvdA-raadslid Ruud den Haak.

“De wereld staat in brand. Op diverse plekken in de wereld worden oorlogen uitgevochten, worden mensen vervolgd omdat ze toevallig een ander geloof aanhangen of vanwege hun seksuele voorkeur. Stel je eens voor dat je bent geboren in Syrië waar de barbaren van IS de eigen bevolking afslachten. Of dat je geboren bent in Afghanistan waar ook al jarenlang wordt gevochten en de Taliban nu weer terrein aan het terugwinnen is na het vertrek van de westerse troepen. Is het dan gek dat miljoenen mensen op de vlucht slaan, is het dan gek dat mensen hun leven wagen door in een gammel bootje te stappen in de hoop vrede en veiligheid te vinden en een veilige toekomst voor hun kinderen?
Op zulke momenten besef ik altijd hoe oneerlijk de wereld eigenlijk is en hoeveel geluk je hebt dat je toevallig geboren bent in Nederland. Nederland, waar we geweldige gezondheidszorg hebben om voor je te zorgen als je ouder wordt of ziek bent, waar de overheid en de politie waken over onze veiligheid en waar iedereen onderwijs kan volgen en zo de kans krijgt om wat van zijn of haar leven te maken. Waar we oorlogen jarenlang vooral via de tv volgden en in de krant lazen, komt het nu steeds dichterbij. We zien het aan de stromen vluchtelingen die Europa overspoelen op zoek naar een veilig onderkomen. Afgelopen weekend waren daar nog de verschrikkelijke terreurdaden in Parijs. Vind je het gek dat mensen op de vlucht zijn geslagen voor een groepering die tot zulke walgelijke daden in staat is?

Hier in Molenwaard en in de raadszaal lossen wij deze oorlogen en het vluchtelingenvraagstuk niet op. Wat we wel kunnen doen is een bijdrage leveren in de opvang van vluchtelingen. Onze fractie is dan ook enorm blij met de rol en positie die Molenwaard hierin heeft ingenomen. Wij willen een enorm compliment maken aan het college en de ambtelijke organisatie. De wijze waarop we, samen met de inwoners van Bleskensgraaf, kleinschalige opvang hebben geregeld is een voorbeeld voor veel andere gemeenten. Maar het dorp Bleskensgraaf verdient ook een groot compliment voor de gastvrije manier waarop de vluchtelingen uit Eritrea zijn opgevangen.

De PvdA fractie ondersteunt het voorstel voor verlenging van de opvang met nog eens 8 weken van harte. De voorwaarden die het college stelt aan de verlenging zijn ook meer dan terecht. Het beslag op onze ambtelijke organisatie is enorm en kan niet structureel zo doorgaan. Het Rijk moet met voldoende middelen over de brug komen om Molenwaard te compenseren. Maar ook de regiogemeenten die geen vluchtelingen opvangen dienen over de brug te komen, zowel met ambtelijke ondersteuning als geld. Ook is het verstandig om de huidige groep Eritrese vluchtelingen in Bleskensgraaf te houden. Voor die mensen is het fijn om niet weer te hoeven verhuizen, voor Bleskensgraaf is het fijn om zekerheid te hebben dat er een groep verblijft waarmee geen problemen zijn. Maar laat een ding helder zijn. De voorwaarden die zijn gesteld, zijn voor onze fractie geen breekpunt om de opvang wel of niet te verlengen. Geld is belangrijk, mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld een veilig onderkomen bieden zijn vele malen belangrijker.