14 mei 2014

PvdA strijdt tegen oneerlijke concurrentie, in Molenwaard èn Europa

De gemeente Molenwaard telt veel transportbedrijven en vachtwagenchauffeurs. Zowel de bedrijven als de chauffeurs hebben veel last van oneerlijke concurrentie op de weg met goedkope buitenlandse arbeidskrachten. Dit probleem kan alleen op Europees niveau krachtig worden aangepakt. De PvdA maakt zich daar ook in Europa sterk voor. PvdA Molenwaard doet daarom een dringend beroep op de inwoners van Molenwaard om op 22 mei te gaan stemmen voor het Europees Parlement.

 

Economische vrijheid is belangrijk, maar conflicten met belangrijke sociale afspraken op nationaal niveau moeten worden voorkomen. Concurreren op arbeidsvoorwaarden in plaats van op productiviteit leidt alleen maar tot een race naar beneden, naar schijnconstructies van malafide ondernemers.

De PvdA wil afspraken op Europees niveau om eerlijke concurrentie te garanderen.

 

Binnen de EU is er vrij verkeer van werknemers. Dat is ook belangrijk voor onze economie. Tegelijkertijd heeft het schaduwzijden, naast een voordelige uitkomst voor mensen met een hoge opleiding blijkt het ook een last voor andere mensen in de samenleving. Met creatieve constructies, opgezet langs de grenzen van wat wettelijk mag, worden mensen uit onder meer Midden- en Oost-Europa ingezet, die hier minder verdienen dan de Nederlandse cao’s voorschrijven. Nadelig voor die werknemers en voor Nederlandse werknemers, voordelig voor bedrijven met minder goede bedoelingen. Nederlandse werknemers worden uit de markt geprijsd, hun collega’s uit armere EU- landen worden soms uitgebuit door werkgevers. Ook goede en eerlijke werkgevers zijn hiervan de dupe. Zij worden op oneigenlijke wijze beconcurreerd door werkgevers die een loopje nemen met de regels en het fatsoen.

Daar moet snel een einde aan komen. Lidstaten van de EU moeten meer ruimte krijgen om foute bedrijven en werkgevers aan te pakken. Daarnaast wil de PvdA het vrije verkeer van werknemers beperken zolang lidstaten onvoldoende garanderen dat er gelijk loon voor gelijk werk wordt betaald.

De PvdA wil oneerlijke concurrentie tegengaan en voor alle bedrijven een gelijk speelveld creëren. Met eerlijke én duurzame eisen (en prijzen) voor factoren als arbeid, grond, energie, grondstoffen en belastingen.

 

Ga stemmen op 22 mei en laat u horen!